Sistemului de Management al Pachetelor Debian

 

Întrebare

V-ați întrebat vreodată cînd instalați (apt install pkg) un pachet sau dați o căutare despre un pachet (apt show pkg), din toată informația obținută, ca în exemplele de mai jos, ce e cu Depends, Recommends, Suggests, Conflicts? iar în alte cazuri mai apar și Replaces, Breaks, Provides.

Depends, Recommends, Suggests, Conflicts
Ce se înțelege prin a spune că un pachet depinde (Depends), recomandă (Recommends), sugerează (Suggests), se confruntă (Conflicts), înlocuiește (Replaces), întrerupe (Breaks) sau oferă (Provides) un alt pachet?

Sistemul de pachete Debian are o serie de “dependențe (dependencies)” de pachete care sunt proiectate să indice (într-un singur pavilion-(flag)) nivelul la care Programul A poate funcționa independent de existența programului B pe un anumit sistem: Capitolul 7. Elementele de bază ale sistemului de management al pachetelor Debian

Depends

• Pachetul A depinde de pachetul B dacă B trebuie să fie instalat absolut pentru a rula A. În unele cazuri, A depinde nu numai de B, ci de o versiune a lui B. În acest caz, dependența de versiune este de obicei o limită inferioară, în sensul că A depinde de orice versiune B mai recentă decât o versiune specificată.

Recommends

• Pachetul A recomandă Pachetul B, în cazul în care managerul de pachete consideră că majoritatea utilizatorilor nu ar dori A, fără a avea, de asemenea, funcționalitatea oferită de B.

Suggests

• Pachetul A sugerează Pachetul B dacă B conține fișiere care sunt legate de (și de obicei îmbunătățesc) funcționalitatea A.

Conflicts

• Pachetul A se confruntă cu Pachetul B atunci când A nu va funcționa dacă B este instalat pe sistem. Cel mai adesea, conflictele sunt cazuri în care A conține fișiere care sunt o îmbunătățire față de cele din B. “Conflictele” sunt adesea combinate cu “înlocuiește”.

Replaces

• Pachetul A înlocuiește Pachetul B atunci când fișierele instalate de B sunt eliminate și (în unele cazuri) suprascrise de fișierele din A.

Breaks

• Pachetul A întrerupe pachetul B atunci când ambele pachete nu pot fi configurate simultan într-un sistem. Sistemul de gestionare a pachetelor va refuza să instaleze unul dacă celălalt este deja instalat și configurat în sistem.

Provides

• Pachetul A furnizează pachetul B atunci când toate fișierele și funcționalitatea lui B sunt încorporate în A. Acest mecanism oferă utilizatorilor cu spațiu redus pe disc posibilitatea de a obține numai acea parte a pachetului A de care au nevoie.Informații mai detaliate despre utilizarea fiecăruia dintre acești termeni pot fi găsite în Manualul politicii Debian, secțiunea 7.2, “Dependențe binare”, vezi “Ce altă documentație există în și pentru un sistem Debian?” la pagina 53.

Sursă: Elementele de bază ale sistemului de management al pachetelor Debian

Leave a Comment